غده تیروئید، یکی از مهمترین غدد درونریز بدن است که نقش کلیدی در تنظیم متابولیسم، انرژی و عملکرد کلی بدن دارد. عدم تعادل در عملکرد این غده به صورت تیروئید کم کار یا تیروئید پرکار میتواند مشکلات متعددی به همراه داشته باشد. در این مقاله، به بررسی سادهای از علائم و نشانههای کمکاری و پرکاری تیروئید میپردازیم و نکات کلیدی برای شناسایی آنها را بیان میکنیم.
تیروئید، غدهای کوچک به شکل پروانهای در قسمت جلوی گردن است که هورمونهای مهمی به نامهای T3 و T4 تولید میکند. این هورمونها تنظیم کننده بسیاری از فعالیتهای متابولیک بدن هستند. هنگامی که تیروئید به درستی کار نمیکند، میتواند باعث تیروئید کم کار یا تیروئید پرکار شود.
کم کاری تیروئید به معنای عدم تولید کافی هورمونهای تیروئیدی توسط غده تیروئید است. علائم کم کاری تیروئید عبارتند از:
تیروئید کم کار میتواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ از جمله علت بوجود آمدن تیروئید کم کار میتواند به عوامل ژنتیکی، کمبود ید در رژیم غذایی و یا بیماریهای خودایمنی مربوط باشد. برنج و کم کاری تیروئید یکی از موضوعاتی است که در بحث تغذیه مطرح میشود. همچنین، مصرف مواد غذایی مفید مثل دانه چیا برای تیروئید میتواند به بهبود عملکرد این غده کمک کند.
تیروئید پرکار زمانی رخ میدهد که غده تیروئید هورمونهای زیادی تولید کند. علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:
تیروئید پرکار چه خطراتی دارد؟ یکی از خطرات این بیماری، افزایش خطر ابتلا به مشکلات قلبی و استخوانی است. علائم پرکاری تیروئید در زنان ممکن است شامل دورههای نامنظم قاعدگی یا مشکلات بارداری باشد.
برای اطمینان از عملکرد تیروئید، آزمایشهای پزشکی از جمله سنجش سطح هورمونهای T3، T4 و TSH (هورمون محرک تیروئید) پیشنهاد میشود. آیا بالا بودن TSH خطرناک است؟ بله، بالا بودن سطح این هورمون معمولاً نشاندهنده کم کاری تیروئید است.
درمان کم کاری تیروئید شامل مصرف داروهایی مانند لووتیروکسین است و در موارد تیروئید پرکار، از داروهای ضد تیروئیدی یا در برخی موارد ید رادیواکتیو استفاده میشود. عوارض نخوردن قرص تیروئید کم کار میتواند شامل افزایش مشکلات متابولیک و کاهش سطح انرژی باشد.
کامنتی ثبت نشده است
ارسال نظر